Delen met:

Zo krijgt je kind meer zelfvertrouwen (deel 3)

op

3 handige tips voor thuis, om je kind meer zelfvertrouwen mee te geven.

Ga naar deel 1 en deel 2 van deze blog voor tip 1 t/m 6.

7. Laat je kind jou helpen i.p.v. andersom

Wanneer jij je kind om hulp vraagt bij kleine klusjes, laat je zien dat je jouw kind vertrouwt. Hij krijgt hierdoor zelf ook vertrouwen in zichzelf en kan zich hierdoor trots voelen over het resultaat dat is bereikt. Neem niet te veel dingen uit handen van je kind die hij heel goed zelf kan. Stimuleer je kind eigen oplossingen te bedenken i.p.v. adviezen aan te reiken. Door je kind eigen verantwoordelijkheden te geven vergroot de autonomie. Ook jonge kinderen kunnen zelf al oplossingen bedenken, geef ze de ruimte hiervoor.

8. Vier de resultaten en inzet

Wanneer je kind iets is gelukt wat hij moeilijk vond, vier dan een klein feestje! Ook wanneer het niet is gelukt, maar hij wel erg zijn best heeft gedaan. Vier de inzet die je kind heeft laten zien. Hij kan zich trots voelen wat hem zelfvertrouwen geeft om het de volgende keer weer te gaan proberen!

9. Weg met de prut-gedachte

Ook kinderen hebben negatieve gedachten, die ze angstig of onzeker maken. Deze ‘prut-gedachten’ kun je samen met je kind omzetten in een ‘prima-gedachte’ (positieve gedachte). Een voorbeeld: Je kind is niet de beste in rekenen, maar zegt steeds dat hij er slecht in is en het niet kan. Door deze prut-gedachte ‘ik kan het niet’ gaat je kind er nog meer tegenop zien wat het uiteraard nog moeilijker voor hem maakt. Laat je kind bewust worden van zijn prut-gedachte en kijk eens of die gedachte ook echt klopt. Zet deze prut-gedachte vervolgens om in een prima-gedachte bijvoorbeeld: 'Ik kan wel rekenen, ik heb er alleen iets meer tijd voor nodig'.

Wil jij graag weten wat jouw zoon of dochter kan helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.