Delen met:

Zo krijgt je kind meer zelfvertrouwen (deel 1)

op

3 handige tips voor thuis, om je kind meer zelfvertrouwen mee te geven.

1. Los niet zelf de problemen van je kind op

Wanneer je kind een probleem heeft (schooltas bij vriendje laten liggen, een vriendje die een ander spel wou doen, iets geruild waar je kind nu spijt van heeft) is het goed om hem hier in te begeleiden, maar het niet voor je kind op te gaan lossen. Laat je kind eens na denken over mogelijke oplossingen. Geef eventueel zelf een aantal mogelijk opties. Met een beetje steun kunnen kinderen prima zelf goede oplossingen bedenken. Op deze manier leren kinderen om te gaan met problemen en veerkracht te ontwikkelen.

2. Sandwich je boodschap

Zoals iedereen weet is het krijgen van een complimentje meestal erg leuk. Ondanks dat niet ieder kind weet wat hij met een complimentje aan moet, geeft het wel een goed gevoel om zo’n complimentje te krijgen. Door veel te complimenteren leert een kind zijn kwaliteiten ontdekken wat het zelfvertrouwen ook zal stimuleren. Dit betekent niet dat je helemaal geen kritiek meer mag geven. Overdaad aan complimentjes zorgt er weer voor dat er een onrealistisch zelfbeeld ontstaat, waardoor kinderen hun gedrag niet goed kunnen reflecteren en daardoor ook minder snel positief gedrag kunnen leren. \Door kritiek te geven kunnen kinderen zich juist verder ontwikkelen. Je kunt op een positieve manier kritiek geven door je boodschap te sandwichen. Pak je ‘negatieve’ boodschap positief in door bijvoorbeeld een complimentje te beginnen, waarna het kritiek volgt en het vervolgens weer afgesloten wordt met een positieve boodschap. Bijvoorbeeld wanneer je kind voor de zoveelste keer een huis tekent: ‘mooi huis, probeer nu eens een hele stad te tekenen, dat wordt vast nog mooier’. Of wanneer je kind niet goed tegen zijn verlies kan na een verloren voetbalwedstrijd: ‘jammer zo hard voor gewerkt, maar boos doen tegen de tegenpartij is niet helemaal eerlijk, terwijl je wel een eerlijke jongen bent’. Wanneer je kind zelfvertrouwen ontwikkeld betekend dat, dat hij ook leert omgaan met tegenslagen, uitdagingen en kritiek.

3. Vraag je kind om zijn mening

Ook als jijzelf een beslissing moet nemen kun je je kind om zijn mening vragen. Dit kun je bij allerlei dagelijkse dingen doen. Denk bijvoorbeeld aan ‘welke taart je op je eigen verjaardag gaat bakken’, ‘Welke bloemen je uit gaat kiezen voor de verjaardag van oma’ of ‘welke nieuw kapsel je gaat nemen’. Jij neemt de beslissing maar je kind kan ook zijn mening hierover geven. Door je kind te vragen naar zijn mening krijgt hij/zij ook het gevoel dat zijn mening er toe doet.


Ga naar deel 2 van deze blog voor tip 7 t/m 9 voor meer zelfvertrouwen.