Delen met:

Weerbaar omgaan met beren op de weg

op

Heeft je kind moeite met tegenslagen? Ziet hij vaak beren op de weg en kan hij vaak in het negatieve blijven hangen? Grote kans dat hij gefocust is op problemen i.p.v. op oplossingen.

Weerbaar zijn is niet alleen het kunnen opkomen voor jezelf, maar ook het kunnen omgaan met moeilijkheden, tegenslagen en je gedrag niet over laten nemen door negatieve emoties zoals frustratie. Het probleem oplossend vermogen, ofwel het oplossingsgericht kunnen denken is een vaardigheid die we nodig hebben om weerbaar om te kunnen gaan met problemen.

Het probleemoplossend vermogen is te trainen

Juist door te lang aandacht te besteden aan de problemen, de beren op de weg, wordt het negatieve uitvergroot. Hierdoor vallen juist alle kleine beren op de weg meer op waardoor frustratie, boosheid of onzekerheid alleen maar verergert. Een woede uitbarsting of een huilbui liggen op de loer.

Gebeurt er iets niet zoals je kind dat wil of had verwacht? Ervaart je kind een tegenslag snel als een groot probleem? Pas dan eens de volgende 4 stappen toe om het probleem oplossend denken te trainen.

Stap 1 Ga samen met je kind zo veel mogelijk oplossingen bedenken voor het (toekomstige) probleem. ALLE oplossingen zijn goed, ook de oplossingen die niet realistisch zijn. Door je fantasie te laten gaan maak je er samen met je kind een leuke oefening van. Schrijf ALLE oplossingen op, dus ook de gekke oplossingen.

Stap 2 Laat je kind een oplossing uitzoeken waarvan hij denkt dat dit kan helpen en wat hij wil gaan proberen toe te passen.

Stap 3 Laat je kind deze oplossing ook daadwerkelijk uitvoeren. Spreek samen af in welke periode deze oplossing geoefend gaat worden.

Stap 4 Als de afgesproken periode voorbij is, ga je samen met je kind de toegepaste oplossing evalueren. Is het gelukt om deze oplossing toe te passen? Heeft het geholpen? Zo niet, was het wellicht geen passende oplossing voor hem. Begin vervolgens weer bij stap 1 om te kijken wat hij nodig heeft om de oplossing toe te passen, of om een nieuwe, meer passende, oplossing te bedenken.

Hoe vaker dit gedaan wordt hoe makkelijker het voor je kind wordt om problemen op te lossen. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het zelfvertrouwen van je kind wanneer hij zelf zijn oplossingen kan bedenken voor zijn eigen problemen.


Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek bij ons aan om te kijken hoe wij jouw kind kunnen helpen positiever te denken, d.m.v. een weerbaarheidstraining.