Delen met:

Van irrationeel naar rationeel denken

Help je kind irrationele gedachten omzetten in rationele gedachten. Om jouw kind zijn positief zelfbeeld terug te geven, achterhaal je eerst zijn irrationale gedachte wat hem in problemen brengt. Geef niet te snel op wanneer je kind als antwoord geeft ‘weet ik niet’. Stimuleer hem na te denken en geef aan dat hij hier best even de tijd voor mag nemen. Zelfbewustzijn is de eerste noodzakelijke stap naar minder zorgen.

Stel vervolgens stimulerende vragen om jouw kind zelf zijn of haar negatieve gedachte om te zetten in een positieve gedachte. Als je kind nog helemaal niet gewend is om over zijn eigen gedachten na te denken, kan het zijn dat hij het eerst nodig heeft om voorbeelden van jou te horen.

Stimulerende vragen om te helpen gedachten om te zetten:

  • Waarom ben je nu boos/verdrietig? Wat denk je dat er gaat gebeuren? Waar ben je bang voor? Wat zou dat betekenen? Soms vinden kinderen dit moeilijk, toch is het beste om jouw kind zelf te laten nadenken over wat hij denkt. Dit helpt om meer controle te krijgen over zijn eigen gedachten. Mocht hij nog heel jong zijn en mocht dit nog te moeilijk zijn, kun je natuurlijk met hem mee denken. Hoe vaker jullie samen gedachten omzetten, hoe bewuster hij hiervan zal zijn en hij dit steeds meer zelf leert te doen.
  • Is dit een positieve gedachte of een negatieve gedachte? Helpt deze gedachte je of juist niet? Maak je kind bewust van het feit dat de gedachte hem niet helpt en juist alleen maar tegen hem werkt.
  • Heeft deze gedachte gelijk? Klopt deze gedachte?
  • Waaruit blijkt dan dat het klopt en waaruit blijkt dat het juist niet klopt? Zoek naar de bewijzen waaruit blijkt dat de irrationele gedachte niet klopt. Zelfs als dit heel logisch lijkt voor jou. Dit helpt kinderen in te zien dat de gedachte irrationeel is. Naar aanleiding van deze vraag komen kinderen vaak sneller op een gedachten die wél klopt, oftewel een rationele gedachte.
  • Wat klopt dan wel? Dit is vaak al gelijk de helpende gedachte die ervoor zorgt dat de belemmerende overtuigingen geen aandacht meer krijgen.
  • Wat kun je dan beter tegen je zelf zeggen dan .... (benoem de belemmerende overtuiging)...? Laat je kind nogmaals concreet de rationele gedachte hardop benoemen, dit zorgt voor meer geloofwaardigheid van deze overtuiging.