Delen met:

Stop hou op!... En nu?

op

“Ik zeg stop hou op, maar het werkt niet. Hij gaat gewoon door met pesten. Wat moet ik doen?”

Voor vele kinderen zal dit herkenbaar zijn. Waarom luistert de ander niet en wat werkt er dan wel? Lees het hier.

Jouw kind heeft het wellicht weleens aan je gevraagd: “wat moet ik dan zeggen als hij weer zo vervelend doet?” Wat kinderen vaak op school lere, is om ‘stop hou op’ te zeggen, twee of drie keer. Als er dan nog niet geluisterd wordt, mag je naar de juffrouw gaan. In de hoop dat juf vervolgens helpt, wat in werkelijkheid niet altijd direct kan.

Het gaat er echter niet zozeer om wát je zegt, maar hóe je het zegt. Houding en stemgebruik zijn de belangrijkste aandachtspunten als je duidelijk je grens aan wilt geven.

Wat wij bij Movemental vaak met kinderen oefenen, zijn de 4-stappen om voor jezelf op te komen.

De 4-stappen:

Stap 1: Vraag of de ander wil stoppen.

Stap 2: Zeg harder dat de ander moet stoppen.

Stap 3: Zeg nog een keer duidelijk dat de ander moet stoppen en geef een waarschuwing.

Stap 4: Doe waarvoor je gewaarschuwd hebt.

Belangrijk hierbij is dat je een waarschuwing geeft die je ook daadwerkelijk kan en durft uit te voeren en dat stap 4 direct volgt na stap 3 als er niet geluisterd wordt. Als je van stap 3 weer terug gaat naar 2 (wat vaak gebeurt), zal je immers minder serieus genomen worden. Maar zoals ik al aangaf, gaat het er niet zozeer om wat je precies zegt, maar om je houding en stemgebruik. Een krachtige houding en stem kun je leren door te oefenen. We vertellen een kind niet dat hij of zij beter wat rechter op kan staan, de ander aan kan kijken en wat harder kan praten. We doen het!

Door echt te oefenen met stevig staan en duidelijk stemgebruik, leert een kind niet alleen hoe hij of zij duidelijk over kan komen op de ander, maar ervaart ook direct wat voor kracht hij of zij heeft. Het oefenen met een sterke houding en stemgebruik stimuleert daardoor direct het zelfvertrouwen.

Hier vind je meer tips om het zelfvertrouwen te vergroten. Wil jij ook graag dat jouw kind effectief voor zichzelf op leert komen? Stuur ons gerust een berichtje.