Delen met:

Positief grenzen stellen

Door op

Het stellen van grenzen is lang niet altijd leuk en makkelijk. Het kan samen gaan met veel boosheid bij je kind. Toch is het belangrijk. Zie het eerste deel van deze blog waarom grenzen stellen belangrijk is en in welke mate. Hieronder lees je wat het stellen van grenzen makkelijker maakt. Zowel voor jou als voor jouw kind.Positief contact

Probeer niet direct te straffen of te dreigen wanneer jouw kind toch buiten de grenzen gaat, dit werkt vaak averechts. Met name bij gevoelige kinderen, omdat zij zich snel afgewezen voelen. Bij grensoverschrijdend gedrag werkt het het beste om te benoemen wat je ziet gebeuren, vertel nogmaals duidelijk de grens en zeg wat voor gedrag je wél wilt zien van je kind i.p.v. wat je niet wilt zien. ‘Niet rennen’ wordt bijvoorbeeld ‘loop nu maar even naast mij’. I.p.v. uitgebreid uit te leggen waarom hij zich slecht heeft gedragen, focus je op hetgeen wat je wel wilt zien en stimuleer je dat door te complimenteren wanneer hij dit laat zien, of door te uit te leggen welk voordeel dat gedrag heeft.

Het bekrachtigen van positief gedrag hoeft niet altijd met een complimentje. Dit kan ook op een non-verbale mannier door even te lachen, of een schouderklopje

Begrenzen heeft een grens

Niet elk gedrag hoeft begrenst of bestraft te worden. Gedrag wat minder positief is of minder sociaal wenselijk, maar nog wel binnen bepaalde grenzen, dus waar niet meteen een acute correctie nodig is, kun je beter laten. Als je wel op dit gedrag ingaat, dan komt er juist aandacht voor dit gedrag en zal je kind het vaker gaan doen. Door er niet expliciet op te reageren voorkom je dit.

Lees meer over hoe je effectieve consequenties kunt geven.

Vrijblijvend advies
Wil jij graag eens in gesprek over hoe een weerbaarheidstraining jouw zoon of dochter kan verder helpen? Vraag bij ons vrijblijvend een adviesgesprek aan via de aanmeldpagina.