Delen met:

Mijn kind speelt niet mee in een groep

Door op

Herken je dit bij jouw kind: Jouw zoon of dochter zit elke pauze van een veilige afstand te bekijken hoe zijn/haar klasgenootjes zich uitleven op het schoolplein. Of het dat hij/zij eigenlijk dol is op het animatieteam van de camping, maar niet deelneemt aan het programma. Misschien wil jouw kind wel meedoen, maar durft het niet op een groep af te stappen omdat die drempel te hoog is, bijvoorbeeld omdat hij/zij bang is om afgewezen te worden. Wat kun je dan als ouder doen?Verschillende kinderen

Geen enkel kind is hetzelfde. Het ene staat van nature graag op de voorgrond en wil met iedereen vriendjes zijn, terwijl het andere kind liever eerst even ‘de kat uit te boom kijkt’. Welk type kind het ook is, het hoort bij jouw kind en dat is helemaal oké.

Sommige kinderen lijken echt niet mee te willen doen in een groep, zelfs als het voldoende tijd heeft gehad om te wennen. Wat kan hier de reden voor zijn?

> Hierboven werd het al even benoemd: bang om afgewezen te worden, faalangst. Jouw kind is bang om het niet goed te doen. Door er voor te kiezen helemaal niet mee te doen, kan het ook niet mis gaan.

> In een groep is vaak veel geluid, zijn er veel verschillende typen kinderen en daardoor voor sommige kinderen te veel prikkels. Hierdoor raakt jouw kind van slag en is het spelen in een groep heel onaantrekkelijk.

> Door onduidelijkheid over wat er van jouw kind verwacht wordt, raakt hij of zij onzeker omdat het niet weet hoe het precies gaat. Hierdoor kan angst ontstaan en wil jouw kind niet meespelen.

Wat kun je als ouder doen?

Eigenlijk zijn er twee opties: jouw kind stimuleren om wel met de groep mee te doen, of accepteren dat jouw kind niet in een groep wil spelen en er geen probleem van maken. Wat in ieder geval niet werkt, is jouw kind dwingen om mee te doen. Wel helpt het als je probeert om de drempel te verlagen door te praten en samen te zoeken naar een (kleine) groepsactiviteit die jouw kind wel ziet zitten.

Het gaat dus om het vinden van een balans: stimuleer je kind om dingen te doen die het spannend vindt, maar bied altijd een veilige basis waar het op terug kan vallen als het niet gaat.

Tips voor ouders:

Zet kleine stapjes. Geef jouw kind tijd om vertrouwd te raken met de situatie door het te laten wennen, bijvoorbeeld door te helpen de groepsactiviteit alvast klaar te zetten. Heb begrip voor jouw kind en benoem ook dat je hem of haar snapt en vertel dat je trots bent. Ook kun je eerst samen kijken naar wat er in een groep gebeurt. Door hierover te praten, kom je te weten wat jouw kind wel en niet aanspreekt in een groepsactiviteit. Door niet teveel aandacht te besteden aan het niet meedoen, maar juist wel aan de dingen die goed gaan, houd je het positief en luchtig. Vier successen, hoe klein ze ook zijn!