Delen met:

Mijn kind durft niet bij een vriendje te spelen

Door op

Hutten bouwen, gamen, een bordspelletje spelen, iets bakken of meedoen met de nieuwste rage. De meeste kinderen doen het graag met hun beste vriend of vriendin. Maar wat als uw kind altijd bij u thuis wil spelen en het niet naar het huis van een klasgenootje durft te gaan? Hier leest u tips hoe u uw kind kunt helpen om bij een vriendje thuis te spelen.


Zodra kinderen naar school gaan, krijgen ze meer sociale contacten. Kinderen ontdekken met wie ze wel of juist niet graag spelen. De eerste speelafspraakjes ontstaan vaak al in de kleuterklas. Sommige kinderen willen iedere dag wel met een klasgenootje afspreken, terwijl andere kinderen meer behoefte hebben aan rust na schooltijd. Beide is natuurlijk prima. Sommige kinderen hebben een sterke voorkeur voor afspreken in hun eigen huis. Waarom willen sommige kinderen niet bij een vriendje spelen?

Verschillende oorzaken

 • Het is voor uw kind moeilijk om afscheid van thuis te nemen.
 • Uw kind vindt nieuwe situaties spannend.
 • Uw kind wil graag met zijn eigen speelgoed spelen.
 • Uw kind is verlegen en doet liever geen dingen zonder dat u in de buurt bent.
 • Uw kind is bang voor onbekende regels en is bang dat het iets niet goed doet.

Als uw kind niet gemakkelijk bij andere kinderen gaat spelen, hoeven bij u niet direct de alarmbellen af te gaan. Vooral bij jonge kinderen (kleuters) is het normaal dat ze liever thuis spelen dan bij een vriendje. Vaak kost het op school zijn veel energie en zorgen alle prikkels voor vermoeidheid. Het is dus niet gek dat uw kind moe is en lekker thuis wil zijn na schooltijd. Daarnaast hebben jonge kinderen nog niet (vaak) kunnen ervaren dat het spelen bij iemand anders heel leuk kan zijn. Dwing uw kind niet en geef het de tijd zelf te bepalen wanneer hij of zij bij een vriendje wil spelen. Als u uw kind toch wilt stimuleren buitenshuis te spelen, volgen hier een aantal tips.

Tips voor ouders

 • Maak het bespreekbaar. Als u denkt dat uw kind het eng vindt om bij een vriendje te spelen, vraag dan of dit zo is en ga in gesprek. Vertel dat u vindt dat uw kind al veel geleerd heeft (zoals bijvoorbeeld zwemmen) en dat u zeker weet dat hij ook kan leren ergens anders te spelen.
 • Bedenk samen de voordelen van bij een vriendje spelen. Wat voor speelgoed zou er zijn en ben je niet benieuwd hoe zijn kamer eruit ziet?
 • Als uw kind eraan toe is kunt u vragen bij wie hij of zij voor het eerst zou willen spelen.
 • Maak afspraken. Misschient stelt het uw kind gerust als papa of mama even mee naar binnen gaat of als het eigen speelgoed mee mag nemen.
 • Mocht uw kind voor het eerst ergens anders spelen, is het belangrijk te vertellen hoe laat u uw kind komt ophalen. Licht ook de ouders van het vriendje in over de situatie.
 • Vier een feestje! Het is belangrijk om succes te vieren. Eet samen een lekker cakeje en praat over de speelafspraak.

Sommige kinderen hebben een duwtje in de rug nodig om voldoende zelfvertrouwen te vinden om nieuwe dingen voor het eerst te doen. De weerbaarheidstraining van Movemental kan uw kind helpen zich spelenderwijs bewust te worden van de eigen fysieke en mentale kracht. Al boksend en pratend bouwen we aan kwaliteiten als zelfvertrouwen, angst omzetten in kracht en omgaan met emoties.

Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek, neem contact met ons op.