Delen met:

Weerbaarheid en zelfverdediging, wat is het verschil?

op
Er zijn veel ouders die hun kind op karate of judo zetten in de hoop dat hun kind daar wat weerbaarder van wordt. Dit is helaas een misverstand over weerbaarheid. Er is wel degelijk een verschil tussen weerbaarheidstraining en vechtsport.Wat
is weerbaarheid?

Weerbaarheid is veel meer dan je fysiek kunnen verdedigen. Het heeft veel meer te maken met je fijn en zelfverzekerd kunnen voelen door om te leren gaan met verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag. Als je weerbaar bent, weet je niet alleen hoe je je fysiek weerbaar op kunt stellen, maar weet je ook om te gaan met negatieve gevoelens en gedachten.

Naast het oefenen van zelfverdedigingstechnieken wordt er in een weerbaarheidstraining ook aandacht besteedt aan mentale technieken en lichaamswerk gekoppeld aan psychologische theorieën. Tijdens het ontwikkelen van een weerbaarheidstraining er sprake van een integratie van fysieke, verbale en mentale oefeningen.

Lees hier wat weerbaarheid nu precies betekent.


Ervaren van de eigen kracht… en dan?

Het mooie van vechtsport is dat je je eigen kracht kunt ervaren. Het is dan ook zeker gebleken dat je daardoor meer zelfvertrouwen kunt krijgen. Dit maakt dat zelfverdediging een mooi middel is om in te zetten in weerbaarheidstraining.

Echter wil dit niet zeggen dat je dit zelfvertrouwen ook weet te uiten in verschillende situaties. Denk hierbij aan situaties als groepsdruk of afwijzing. Bij vechtsport ligt de focus meer op het aanleren van zelfverdedigingstechnieken en het steeds beter kunnen beheersen van een bepaalde techniek. Bij het aanleren van fysieke technieken in de weerbaarheidstraining, kun je dan ook verwachten dat de focus ligt op het bewust worden van de eigen kracht en hoe je hier op kunt vertrouwen in uiteenlopende situaties.

Bij Movemental worden fysieke oefeningen en zelverdedigingstechnieken op zo’n manier ingezet dat er mentale groei plaatsvindt. Daarnaast worden de weerbaarheidstrainingen van Movemental altijd op maat ontwikkeld voor de doelgroep. Ik geloof erin dat een weerbaar kind een vrolijk kind is! Interesse in de trainingen van Movemental? Neem gerust contact met mij op.