Delen met:

‘Mam, ik verveel me!’

Door op

Eindelijk is het vakantie. Hier hebben jullie weken naar uitgekeken. Even niets moeten en tijd om te relaxen. Hoewel u het gevoel hebt dat u bijna geen keuze kan maken uit alle activiteiten en bezienswaardigheden die de vakantie biedt, roept uw kind dat het zich verveelt. Het heeft niets te doen en alle ideeën die u aandraagt zijn stom. Wat nu?
Gewoon even niets
doen

Als uw kind op de bank hangt, zit de zappen of om zich heen kijkt, kan het lijken alsof het zich verveelt. Het kan echter ook betekenen dat uw kind zich even ontspant en tot rust komt. Soms is het prettig om even niets te doen en weg te dromen. Wanneer u twijfelt of uw kind zich verveelt of even ontspant, kunt u hiernaar vragen. Hier leest u tips tegen verveling.


Waar komt verveling vandaan?

  • Uw kind kan niet kiezen tussen alle mogelijkheden. Er is teveel speelgoed, er zijn teveel spelletjes om uit te kiezen en uw kind loopt over van de ideeën.
  • In de vakantie mist een vast dagritme en de vaste structuur verandert. Een vaste structuur, die een schooldag bijvoorbeeld biedt, geeft veiligheid en zekerheid. Als dit er niet meer is, bijvoorbeeld in de vakantie, kan uw kind hierdoor verwart raken en niet meer weten wat het moet doen.
  • Als de vriendjes en vriendinnetjes van uw kind niet kunnen afspreken en uw kind het lastig vindt om alleen te spelen, kan uw kind niet weten wat het moet doen en slaat de verveling toe.
  • Verveling kan ook ontstaan wanneer uw kind te weinig uitdaging en prikkels krijgt. Dit geldt zowel op school als thuis, bijvoorbeeld wanneer het onvoldoende uitdaging vindt in spelletjes en (buiten) activiteiten.


Vervelen is goed

Goed nieuws voor alle ouders: verveling is een belangrijk leermoment voor uw kind. Het wordt gedwongen naar zichzelf te kijken en creatieve oplossingen te bedenken om zichzelf weer te vermaken. U hoeft zich als ouder dus niet schuldig te voelen als uw kind zich een keer verveelt. Geef uw kind de ruimte om tot een oplossing te komen. Dit is direct de eerste tip voor ouders tegen verveling. Zeg dat vervelen niet prettig is, maar dat u erop vertrouwt dat uw kind een oplossing kan vinden om zich snel vrolijker te voelen.

Meer tips voor ouders tegen verveling

  • Niet elk kind kan snel een creatieve oplossing bedenken om verveling te stoppen. Vraag of u mee mag denken om tot een goed idee te komen. Wanneer uw kind niet open staat voor hulp, zal het waarschijnlijk al uw ideeën stom vinden en afwijzen.
  • Stap uit de situatie door samen even gek te doen. Zet een muziekje op, doe een raar dansje, trek gekke bekken of stoei even met elkaar. Beweeg de verveling van je af.
  • Soms is er iets anders aan de hand en heeft uw kind behoefte aan een beetje aandacht. Drink samen een glaasje fris of ga even naar buiten. Quality time kan een groot deel van de verveling wegnemen.
  • Wanneer uw kind zich regelmatig verveelt, kunt u samen een lijstje maken met dingen die uw kind op een ‘verveelmoment’ kan doen. Hang deze op een zichtbare plek op en uw kind heeft iets om uit te kiezen.
  • Zit uw kind nog niet bij een vereniging of op een sport? Kijk samen naar de mogelijkheden in de buurt en misschien vindt uw kind een nieuwe hobby waardoor er geen ruimte meer is voor verveling.

De meeste kinderen vervelen zich niet vaak of heel kort. Als dit bij uw kind anders is, kan er meer aan de hand zijn. Misschien wordt het zo weinig geprikkeld en uitgedaagd dat het zich lusteloos en ongemotiveerd voelt. Of misschien is uw kind bang om fouten te maken en vermijdt het daarom activiteiten waarbij uw kind het gevoel heeft te kunnen falen. Tijdens de weerbaarheidstraining van Movemental leert uw kind zich spelenderwijs bewust te worden van de eigen fysieke en mentale kracht. Al boksend en pratend bouwen we aan kwaliteiten als zelfvertrouwen, angst omzetten in kracht en omgaan met emoties.

Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek, neem contact met ons op.