Delen met:

‘Mam, ik verveel me!’

Door op

Eindelijk is het vakantie. Hier hebben jullie weken naar uitgekeken. Even niets moeten en tijd om te relaxen. Hoewel jij het gevoel hebt dat je bijna geen keuze kan maken uit alle activiteiten en bezienswaardigheden die de vakantie biedt, roept jouw kind dat hij zich verveelt. Hij of zij heeft niets te doen en alle ideeën die jij aandraagt zijn stom. Wat nu?


Gewoon even niets doen


Als jouw kind op de bank hangt, zit de zappen of om zich heen kijkt, kan het lijken alsof hij zich verveelt. Het kan echter ook betekenen dat jouw kind zich even ontspant en tot rust komt. Soms is het prettig om even niets te doen en weg te dromen. Wanneer je twijfelt of jouw kind zich verveelt of even ontspant, kunt je hiernaar vragen. Hier lees je tips tegen verveling.


Waar komt verveling vandaan?

  • Jouw kind kan niet kiezen tussen alle mogelijkheden. Er is teveel speelgoed, er zijn teveel spelletjes om uit te kiezen en jouw kind loopt over van de ideeën.
  • In de vakantie mist een vast dagritme en de vaste structuur verandert. Een vaste structuur, die een schooldag bijvoorbeeld biedt, geeft veiligheid en zekerheid. Als dit er niet meer is, bijvoorbeeld in de vakantie, kan jouw kind hierdoor verwart raken en niet meer weten wat hij of zij moet doen.
  • Als de vriendjes en vriendinnetjes niet kunnen afspreken en jouw kind het lastig vindt om alleen te spelen, weet hij of zij niet wat te doen en slaat de verveling toe.
  • Verveling kan ook ontstaan wanneer jouw kind te weinig uitdaging en prikkels krijgt. Dit geldt zowel op school als thuis, bijvoorbeeld wanneer hij onvoldoende uitdaging vindt in spelletjes en (buiten) activiteiten.


Vervelen is goed


Goed nieuws voor alle ouders: verveling is een belangrijk leermoment voor jouw kind. Het wordt gedwongen naar zichzelf te kijken en creatieve oplossingen te bedenken om zichzelf weer te vermaken. Je hoeft je als ouder dus niet schuldig te voelen als jouw kind zich een keer verveelt. Geef hem de ruimte om tot een oplossing te komen. Dit is direct de eerste tip voor ouders tegen verveling. Zeg dat vervelen niet prettig is, maar dat je erop vertrouwt dat hij een oplossing kan vinden om zich snel vrolijker te voelen.

Meer tips voor ouders tegen verveling

  • Niet elk kind kan snel een creatieve oplossing bedenken om verveling te stoppen. Vraag of jij mee mag denken om tot een goed idee te komen. Wanneer jouw kind niet open staat voor hulp, zal hij waarschijnlijk al jouw ideeën stom vinden en afwijzen.
  • Stap uit de situatie door samen even gek te doen. Zet een muziekje op, doe een raar dansje, trek gekke bekken of stoei even met elkaar. Beweeg de verveling van je af.
  • Soms is er iets anders aan de hand en heeft jouw kind behoefte aan een beetje aandacht. Drink samen een glaasje fris of ga even naar buiten. Quality time kan een groot deel van de verveling wegnemen.
  • Wanneer jouw kind zich regelmatig verveelt, kun je samen een lijstje maken met dingen die jouw kind op een ‘verveelmoment’ kan doen. Hang deze op een zichtbare plek op en hij of zij heeft iets om uit te kiezen.
  • Zit jouw kind nog niet bij een vereniging of op een sport? Kijk samen naar de mogelijkheden in de buurt en misschien vindt hij een nieuwe hobby waardoor er geen ruimte meer is voor verveling.

De meeste kinderen vervelen zich niet vaak of heel kort. Als dit bij jouw kind anders is, kan er meer aan de hand zijn. Misschien wordt het zo weinig geprikkeld en uitgedaagd dat het zich lusteloos en ongemotiveerd voelt. Of misschien is hij bang om fouten te maken en vermijdt hij daarom activiteiten waarbij jouw kind het gevoel heeft te kunnen falen. Tijdens de weerbaarheidstraining van Movemental leert jouw kind zich spelenderwijs bewust te worden van de eigen fysieke en mentale kracht. Al boksend en pratend bouwen we aan kwaliteiten als zelfvertrouwen, angst omzetten in kracht en omgaan met emoties.

Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek, neem contact met ons op.