Delen met:

Maakt zelfverdediging agressiever?

op

‘Wordt mijn kind niet juist agressiever i.p.v. weerbaarder bij het aanleren van stoot en traptechnieken?’ Nee! Tenminste… niet wanneer deze technieken op de juiste manier worden aangeleerd.Stoom afblazen

Er wordt kinderen wel eens verteld om even ‘stoom af te blazen’ wanneer zij boos zijn. De opvatting dat kinderen minder agressief worden door stoom af te kunnen blazen op een bokszak, is gebaseerd op het psychoanalytische begrip ‘catharsis’. Echter maakt het ‘stoom afblazen’ kinderen op langer termijn juist agressiever. Dit is in meerdere psychologische onderzoeken bewezen. Toch wordt dit principe in de praktijk nog wel eens toegepast. Jammer want dit kan ook anders!


Controle over lichaam en emotie

Bij het aanleren van zelfverdedigingstechnieken en het sparren met elkaar is controle over je lichaam, kracht, energie en emotie zeer van belang. Wanneer zelfverdediging op een verantwoorde wijze wordt toegepast, leren kinderen juist eerder hun emoties herkennen en impulsen te controleren. Dit zorgt ervoor dat kinderen hun kracht leren kennen en een positief zelfbeeld ontwikkelen waardoor agressie niet meer nodig is! Dit maakt zelfverdediging tijdens agressieregulatie trainingen dan ook een erg effectief middel!

De juiste focus op de mentale aspecten van zelfverdediging blijft onmisbaar voor de ontwikkeling van weerbaarheid.

Meer weten over hoe wij zelfverdediging toepassen in onze weerbaarheidstrainingen? Vraag dan gerust een vrijblijvend gesprek aan.