Delen met:

Een bokszak thuis, slim of niet?

Laat jij jouw kind wel eens zijn woede uiten op een boksbal? Of denk jij er over na om dit te doen? Ik krijg wel eens de vraag: ‘is het goed voor mijn kind, als ik een boksbal thuis ophang?’ Tijdens een woedeuitbarsting, enorme frustratie of verdriet, even lekker los kunnen gaan op een bokszak. Je zult waarschijnlijk denken dat het helpt om te ontladen..

In deze blog krijg je antwoord op deze vraag.Rammen
tegen boosheid

Er is inderdaad een grote kans dat jouw kind na wat rammen op een bokszak rustiger is geworden. Wellicht barst hij of zij wel in tranen uit en vertelt hij eindelijk eens wat hem dwars zit. Heel positief toch?

Helaas is het minder positief dan het lijkt.

Je zal je op korte termijn opgelucht en fijn voelen, je wordt weer rustig en je denkt je emoties op een goede manier te hebben geuit. Het was immers een zachte bokszak, niemand heeft pijn. Echter op lange termijn heeft dit een negatief effect op de zelfbeheersing en de weerbaarheid van het kind.

Wat je hier simpel gezegd mee leert is: ‘los gaan als je boos of verdrietig bent’. Het is bewezen dat kinderen hierdoor juist moeilijker om kunnen gaan met emoties als woede, frustratie en verdriet. Wat zich dan eerder uit in een fysieke of verbaal agressieve reactie.

Wat
wel helpt

Boksen is wel een heel effectief middel om weerbaarheid en zelfbeheersing te stimuleren. Mits het op een gecontroleerde manier wordt toegepast. Ik raad ouders dan ook niet aan om een bokszak thuis op te hangen met als doel om te ontladen.

Je helpt je kind door hem gecontroleerd te laten boksen. Gecontroleerd boksen is in feite ‘weten wat je doet en waarom je het doet’.

Gecontroleerd
boksen

In ons weerbaarheidsprogramma ‘kom maar op... voor jezelf!’ combineren wij verschillende bokswerkvormen met coachende gespreksvoering. Iedere oefening wordt ingezet met een mentaal doel. De coach laat het kind dit doel zelf ervaren door het boksen en het inzetten van andere fysieke oefeningen. Hij of zij wordt hierdoor zelfbewust en gaat gericht oefenen met specifieke vaardigheden. Dat is dan door het boksen nog leuk ook!

Het kind leert hierdoor bewust worden van zijn gevoelens en dit uiten op een verantwoorde manier. Dat ontlaad pas écht!

Samen
met een coach

De combinatie van verschillende werkvormen met coaching zorgt voor het stimuleren van het grotere mentale doel; zoals een positief zelfbeeld, zelfbeheersing of omgaan met angst.

Heeft jouw kind moeite met het omgaan met emoties en gedachten? Is hij of zij onzeker, heeft hij een negatief zelfbeeld wat zich uit in teruggetrokken of impulsief gedrag? Hang niet gelijk een bokszak op zolder, maar begin met het gecontroleerd inzetten van bokswerkvormen onder begeleiding van een coach.

Heb jij een vraag?
Heb jij ook een vraag die je graag beantwoord wilt? Stuur ons een mailtje, of neem gerust contact op voor meer informatie.