Delen met:

Hoe jouw kind om leert gaan met verlies

Door op

Jij moet altijd verliezen, om het spel leuk te houden. Je geeft het goede voorbeeld, je accepteert je verlies en speelt verder. Toch accepteert jouw kind geen enkel verlies. Wees gerust.. dit is volkomen normaal! Hoe was jij zelf als kind? Ik kan me nog herinneren dat ik altijd wilde winnen (nu nog steeds) en boos of huilend weg kon lopen als het niet lukte. Ook vergeet ik het bijvoorbeeld nooit meer dat mijn broertje jaren terug een tennisracket kapot heeft geslagen omdat hij verloor. Toen een bom van frustratie, nu lachen we erom.

Maak het ‘slecht omgaan met verlies’ dan ook vooral niet TE groot. Soms komt het gewoon met de tijd. Besteed er niet te veel aandacht aan, hoe frustrerend dit wellicht ook kan zijn. Maak jij je toch zorgen en wil je voorkomen dat het erger wordt? Lees hieronder 3 tips die je als ouders kunt toepassen zonder te veel aandacht te geven aan het negatieve gedrag (want wat aandacht krijgt, groeit)

Maak samen afspraken over het spel

Één van die afspraak is ‘je moet verliezen’. Als hij verliest, breng het dan gelijk alsof hij gewonnen heeft. Dus niet: ‘ààh wat jammer’. Hij heeft het immers goed gedaan, want hij heeft zich aan de afspraken gehouden. Op deze manier verander je ‘verliezen’ in een gevoel van ‘winnen’. Maak desnoods een spel ‘wie er het meeste kan verliezen’. Wat ik in mijn weerbaarheidstrainingen soms ook als regel meegeef (naast de standaard spelregels) is: “fouten maken moet”. Waarna ik altijd verbaasde gezichten krijg van de deelnemers. Een enkeling reageert dan direct met “ja, want van fouten maken leer je”. Aangezien deze uitspraak regelmatig te horen is op school of thuis, geven kinderen er ook automatisch steeds minder betekenis aan. Om deze reden benadruk ik dan altijd nogmaals: “Als je geen fouten maakt, kun je nooit beter worden. Je kunt er dan nooit achter komen waar je nog meer op kan letten, of wat je juist niet meer moet doen, om beter te worden. De regel voor dit spel is dus dat je zoveel mogelijk fouten maakt om zoveel mogelijk te leren!”

Negeer het gedrag, maar focus op gevoel en gedachte

Soms heb ik kinderen in de weerbaarheidstrainingen die boos worden, aangeven een ander spel te willen doen of ineens de regels van het spel willen veranderen. Dit omdat ze niet tegen hen verlies kunnen, oftewel het gevoel van falen willen voorkomen. Wat ik dan wel eens doe is doorvragen op hun gevoel en de achterliggende gedachte op dat moment. Deze manier van benaderen zorgt ervoor dat we het spel met plezier kunnen vervolgen, zonder de spelregels aan te hoeven passen. Hieronder enkele voorbeeld vragen die je jouw kind kunt stellen:

- Vind je het spel niet leuk?

- Je leek het eerst wel leuk te vinden, klopt dat?

- Welk gevoel had je toen we net begonnen?

- Welk gevoel kreeg je toen ik won? Je leek toen niet meer blij te zijn, klopt dat?

- Klopt het dat je het niet leuk vindt als de ander wint?

- Wat denk je dan? Denk je misschien dat je het niet goed kan? Etc.

Kijk vervolgens samen objectief naar deze gedachte om weer een positief gevoel te krijgen.

- Klopt die gedachte wel? Is die gedachte nodig?

- Je vond het spel leuk, wil je die gedachte ‘ik kan het niet’ eigenlijk wel?

- Als je het zelf kon bepalen, hoe zou jij je dan willen voelen als je verliest en welke gedachte kan jou daarbij helpen?

Kies een haalbaar doel

Winnen is leuk, maar het spel is veel leuker. Spreek van te voren af wat jouw kind wil bereiken met het spel. Het antwoord ‘winnen’ mag niet! Maak het kleiner en haalbaar. Focus meer op het spel op zich dan op de competitie tussen hem en de “tegenspeler”. Laat jouw kind vooraf nadenken over een klein haalbaar doel en benoem dat als winst, zoals: ‘ik wil de bal tenminste 3 keer gevangen hebben’, of ‘ik wil tijdens het voetballen de bal tenminste 1 keer een harde trap kunnen geven richting het doel (ongeacht of hij zit of niet).

Wil je meer informatie over hoe jij jouw kind kan helpen bij het omgaan met verlies, faalangst of andere emoties? Neem contact met ons op. Wij kijken graag met je mee wat voor jouw kind kan helpen om te groeien in zelfvertrouwen en emotionele weerbaarheid. Dit gesprek is geheel vrijblijvend en gratis.