Delen met:

Klaar met die onenigheid thuis? Lees deze tip.

Door op

Zijn er bij jou thuis meningsverschillen over de opvoeding van je kind? Jij stelt veel en duidelijke grenzen en je partner laat het kind het liefst helemaal zelf de wereld ontdekken en een keer op z’n muil gaan? Of juist andersom? Je kind luistert wellicht slecht en doet alles wat juist niet mag. Ongeacht dat je duidelijk een grens hebt getrokken? Wees gerust, dit doet hij niet om het jullie nog moeilijker te maken. Hij wil dit zelf ook niet. Er is echter een grote kans dat hij dit doet omdat hij juist zo hard die grenzen nodig heeft. Niet alleen van jou, ook van jouw partner. Van jullie allebei. Wellicht is dit wat hij je wilt vertellen?



Grenzen stellen of vrij laten?

Het stellen van grenzen is iets anders dan politieagentje spelen. Bij grenzen stellen gaat het om je kind helpen en begeleiden. Je helpt ze bij het bieden van een veilige omgeving, het ontwikkelen van sociale vaardigheden en je leert hem of haar rekening te houden met anderen.

Toch heeft ook jouw partner gelijk. Te weinig grenzen zorgt voor onrust, maar te veel grenzen zorgt ervoor dat het kind niet zijn eigen kracht leert ontdekken en niet op zichzelf leert vertrouwen. De kunst is om de juiste balans te vinden tussen het stellen van grenzen en je kind vrij laten. Met andere woorden: zoek naar de balans om je kind zoveel mogelijk te helpen groeien in zelfvertrouwen.

Rol in huis

Niet alleen de regels, maar ook de rollen in huis zijn hiervoor belangrijk. Je kan je kind sociale vaardigheden aanleren. Hoe hij respect moet hebben voor een ander en voor zichzelf. Hij kan zelfs een weerbaarheidstraining volgen en sterk leren staan tijdens pesten of zijn boosheid leren beheersing. Zolang het systeem thuis niet klopt, zal je echter niet het resultaat krijgen wat je beoogt met zo’n training. Duidelijke rollen thuis, helpen de weerbaarheid van jouw kind te vergroten.

Kinderen voelen bijvoorbeeld feilloos aan wanneer er onenigheid is tussen de ouders. Wanneer er een opening is voor hem, om zelf, of samen met een van de ouders, de boel te bepalen. De boel bepalen en het overschrijden van grenzen, doet hij vervolgens ook bij leeftijdsgenoten wat tot veel conflicten kan leiden. Het samenwerken als partners en het samen stellen van duidelijke grenzen, helpt om de rollen in huis weer helder te krijgen.

Werk samen

Mijn tip hiervoor: Stel samen enkel de belangrijkste grenzen op in huis. Grenzen waar jullie als partners beiden achter staan. Binnen deze kaders laat je jouw kind vrij. Laat hem zelf ontdekken wat wel en geen slimme keuzes zijn. Laat hem maar eens de gevolgen voelen en dit zelf oplossen. Hoe moeilijk dit ook voor je kan zijn als ouder. Laat hem zelf ondernemen wat hij wil, zolang het maar binnen jullie duidelijke kaders gebeurt. Dit draagt bij aan het vergroten van zijn zelfvertrouwen.

Vrijblijvend advies
Wil je graag eens in gesprek over wat jullie als ouders kunnen betekenen voor jouw kind, zodat hij respectvol om leert gaan met anderen? Vraag bij ons vrijblijvend een adviesgesprek aan via de aanmeldpagina.

Ps. Gaat jullie kind toch buiten jullie kaders? De manier waarop je grenzen stelt is belangrijk. Kinderen ontwikkelen zich het beste als ouders grenzen stellen op een rustige, invoelende manier. Hoe kan je grenzen stellen op een positieve manier? Dit werken we voor je uit, volgende week. Houd de blog dus in de gaten.