Delen met:

Je bent niet goed zoals je bent

“Mijn kind is goed zoals hij is, alleen gelooft hij dat zelf niet. Hoe kan ik hem hiervan overtuigen?”

Na het luisteren van een podcast (zie onderaan dit bericht) werd ik getriggerd om deze veel voorkomende vraag van ouders hier te beantwoorden.

Voor jou ook een bekende vraag? Vraag jezelf dan eens af: is jouw kind wel écht goed zoals hij is op dit moment? Wanneer is je kind goed zoals hij is? En een allereerste belangrijke vraag: wie is jouw kind dan (diep van binnen), of hoe wil hij zijn?

Komt zijn gedrag overeen met wie hij wil zijn? Zo ja, dan is hij goed zoals hij is. Overtuigen is dan niet meer nodig. Je kind voelt zich al goed, zit lekker in zijn vel, omdat zijn gedrag overeenkomt met hoe hij zich van binnen voelt (uitzonderingen daargelaten).

Ons gedrag komt echter niet altijd overeen met wie wij willen zijn. Ik heb het niet alleen over kinderen, ook zeker over volwassenen. Als jij je anders voelt dan hoe jij je wilt voelen, en als je anders doet dan hoe je wilt doen, dan ben je toch niet goed zoals je bent?

Volgens mij moeten we als ouders, maar vooral als coaches, gewoon stoppen met het “je bent goed zoals je bent” geneuzel.

Waarom houden we anderen en onszelf voor de gek!? De mensen die niet blij zijn met zichzelf en/of gedragsproblemen hebben, zijn niet goed zoals ze zijn. Wat we eigenlijk bedoelen te zeggen is: “Je bent niet goed zoals je nu bent, maar wel zoals je wilt zijn. Je kunt zijn wie je graag wilt zijn! Wees niet onzeker dat je niet kunt zijn wie je wilt zijn. Laat jouw gedrag niet veroorzaken door je onzekere irrationele overtuigingen. Laat jouw gedrag veroorzaken door de gedachte wie je wilt zijn!”

Ik heb het dan niet over de mensen die een onrealistisch beeld hebben van wie zij willen zijn. Mensen die het gevoel hebben net zo ‘moeten’ zijn als een ander. Mensen of kinderen die altijd naar perfectionisme streven tot het problematische aan toe. Voor hen is het een ander verhaal waar ik nu niet dieper op in ga. Ik heb het over de mensen die willen zijn wie ze diep van binnen al zijn. Mensen die verlangen naar gevoelens en het kunnen laten zien van bepaald gedrag, dat door gebeurtenissen of irrationele gedachten er niet (meer) uitkomt.

Helpt het dan om iemand die niet blij is met zichzelf, hierdoor gedragsproblemen laat zien in de (breedste zin van het woord), te overtuigen “je bent goed zoals je nu bent”? Of komt die persoon juist in beweging door hem een spiegel voor te houden en dus eigenlijk te zeggen: “je bent niet goed zoals je nu bent, maar je kunt wel zijn zoals je wilt zijn”? Het komt misschien even hard binnen als je het tegen iemand zegt, maar is dat niet juist wat iemand nodig heeft?

Als je het mij vraagt wel. Soms is het belangrijk dat we écht kunnen voelen dat we niet blij zijn met wie we op dat moment zijn. In plaats van dat we dit gevoel proberen goed te praten met ‘ik ben goed zoals ik ben’. Daarnaast is het belangrijk om bewust te worden dat we zelf controle hebben over wie we willen zijn. Want dat hebben we, als we willen. ’Voelen’ en vervolgens leren ‘doen’, dat brengt mensen echt in beweging!

Luister ook eens de ‘leef je mooiste leven’ podcast #86, die mij triggerde. Hierin ging het onder andere over de kijk van Michael en Cindy op het “je bent goed zoals je bent” geneuzel waar ik het deels mee eens ben.

Wil jij ook graag dat jouw kind uit de spiraal van negatieve gedachten en gevoelens komt? Wellicht kunnen wij hem/haar hierbij helpen door te leren voelen, doen en doorzetten. Vraag nu een vrijblijvend adviesgesprek aan via: contact@movemental.nl