Hoe vechtsport en bewustwording mij hielp
Ik had een veilige basisschooltijd. Aangezien iedere dag zo ging als verwacht kon ik goed mijn weg vinden. Ik had me eigen vaste clubje vriendinnetjes en daarin kon ik mijzelf zijn. Mijn gebrek aan weerbaarheid was niet zichtbaar en was er dus ook weinig aandacht voor mijn ontwikkeling in weerbaarheid en zelfvertrouwen. Helaas.
Op de middelbare school kwam mijn gebrek aan weerbaarheid meer tevoorschijn. Kleine dingen raakten mij flink. Wat voor de ander een onschuldige opmerking was, vond ik ontzettend vervelend. Toch lachte ik mee met de rest.
Na een jaar mijzelf terug te hebben getrokken, sloeg het om. In de klas werd ik verbaal agressief tegen leerkrachten, ik gedroeg mij onbeschoft en hield geen rekening met het gevoel van de ander. Om ‘leuk’ gevonden te worden en om mee te doen met de rest, was ik bezig met dingen die me in de problemen brachten. Ik werd een aantal keer geschorst, werd bijna definitief van school gestuurd en ik heb geluk gehad dat ik - in tegenstelling tot enkele vrienden - niet in aanraking kwam met de politie. Was ik wel weerbaar geweest, dan had ik 'nee' gezegd en mijn eigen grenzen gesteld. Dan had ik me, ondanks dat ik niet mee deed met de rest, toch goed gevoeld. Dat zelfvertrouwen had ik niet, evenmin als balans; óf ik was teruggetrokken en verlegen óf ik gedroeg me luidruchtig en had een grote mond.
Als kind kon ik mij echter goed verdedigen. Ik was Nederlands kampioen karate en vierde van Europa. Op het Europees kampioenschap na, won ik iedere wedstrijd. Dit zorgde dat ik mij veilig voelde alleen op straat, toch was ik niet weerbaar. Dat zat 'm, achteraf gezien, in een gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde. Dat blijkt wel uit de reden waarom ik mijn uiterste best deed op de mat: niet om te winnen, maar om te voorkomen dat ik afging. Ondanks de winst, was ik nog niet trots op mijzelf, ik voelde me daardoor anders dan anderen. Ik kreeg complimenten, terwijl ik vooral niet te veel in de spotlights wilde staan. Ik wist hier zo slecht mee om te gaan, dat ik wilde stoppen met karate.
Tijdens mijn studie Toegepaste psychologie kreeg ik inzicht in de betekenis van weerbaarheid en groeide mijn eigenwaarde. Ik werd me bewust van mijn eigen gevoel, mijn eigen gedrag en waarom ik deed zoals ik deed. Ik pakte de vechtsport weer op en ik kon wat ik leerde aan weerbaarheid ook toepassen buiten de boksring.
De gedragspatronen die ik bij mijzelf herkende als kind, begon ik ook bij andere kinderen te zien. Kinderen die zich onzeker voelen, die een irrealistisch zelfbeeld hebben en te weinig bewust zijn van hen eigen kunnen. Kinderen die te veel nadenken over de mening van de ander en op basis hiervan hun eigen zelfbeeld vormen. Wat zich uit in teruggetrokken, of soms zelfs agressief gedrag.
Deze kinderen kunnen we helpen met boksen. Niet om hen te leren vechten, maar om grenzen te leren aangeven. Om je mannetje te leren staan en zelfbeheersing te stimuleren. Door zelfverdediging te combineren met bewustwording van gevoel en gedrag vergroot het positief zelfbeeld tenminste écht.
- Door het kunnen ervaren van je eigen kracht en het effect daarvan op de ander en op je eigen psyche
- Door te kunnen voelen waar je grenzen liggen en de noodzaak om deze aan te geven
- Door het direct leren toepassen van specifieke vaardigheden zoals duidelijk stemgebruik en een zelfverzekerde houding
Wil jij dit ook graag voor jouw kind? Meld hem of haar dan aan voor een weerbaarheidstraining. Hierin leert hij of zij samen met leeftijdsgenootjes weerbaarder worden ;-). Hij of zij gaat onder andere het volgende leren:
- Een zelfverzekerde houding aan leren nemen onder druk
- Zijn/haar grenzen duidelijk en respectvol aan leren geven
- Op zijn/haar eigen kracht leren vertrouwen en niet-helpende gedachten leren omzetten in helpende gedachten
Deze training levert je niet alleen op dat je kind weer lekkerder in zijn vel gaat zitten, maar ook krijgt hij concrete handvatten mee voor de rest van zijn leven waar jullie hem als ouders verder mee kunnen helpen.
Laat me in het aanmeldformulier kort weten wat de reden van aanmelding en we nemen snel contact met je op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.