Delen met:

Het puberbrein (deel 2)

Door op

Hoewel ik zelf geen kinderen heb, kan ik mij voorstellen dat het knap lastig is als je kind zich ''opeens'' ontpopt tot rasechte puber.

De dingen die eerst zo vanzelfsprekend waren, zijn dat misschien niet meer en dat vraagt om een nieuw plan van aanpak.

Ik vertelde eerder al dat het brein zich enorm aan het ontwikkelen is in de pubertijd en dat sommige delen even op pauze lijken te staan. Hoe ga je hier als ouder mee om?

4 tips voor ouders met een puber in huis

  1. Hoewel het misschien niet zo lijkt, gedraagt jouw puber zich niet expres tegendraads om jou te pesten. De discussies en het ''please, bemoei je er niet mee'' gedrag is heel normaal. De pubertijd draait om het ontwikkelen van een eigen identiteit: wat vind ik belangrijk? waar wil ik bij horen en wat zijn mijn normen en waarden? Daar kom je pas achter als je zelf op zoek gaat (en daarbij soms keihard je neus stoot). Je ouders opzettelijk irriteren? Daar heb je dan toch helemaal geen tijd voor.
  2. Cliché maar zo waar: blijf in contact. Veel strijd zorgt ervoor dat jullie uit elkaar gedreven worden. Blijf in gesprek en deel je zorgen. Probeer het niet om te zetten in een verbod en kijk eens wat dit brengt. Een puber is op ontdekkingsreis. Hij of zij is dan juist gebaat bij een ouder die fungeert als een soort gids, een houvast.
  3. En als je dan in gesprek bent, verwacht dan niet dat jouw kind je alles wil vertellen. Ook dat is normaal. Vroeger hoorde je misschien alle details van een speelpartijtje, dat is nu waarschijnlijk voorbij. Door afstand te nemen werkt een puber aan zijn eigen identiteit. Als je graag wilt aangeven dat je je ergens aan stoort, bijvoorbeeld aan de je kind veel op zijn kamer is, denk dan goed na hoe je dit formuleert. Probeer geen verwijten te maken, maar zeg bijvoorbeeld: ''Ik vind het zo ongezellig als je niet meer bij ons zit. Ik zou het fijn vinden als we straks even samen een kopje thee kunnen drinken. Volgens mij komt er ook nog een leuke film op!''
  4. Heb vertrouwen in je kind. Hou een spiegel voor en benoem het als je niet goed weet hoe je moet reageren. Eerlijkheid en kwetsbaarheid wordt vaak gewaardeerd.