Delen met:

Het Puberbrein

Door op

Pubert jouw kind al? Wat is puberen eigenlijk en waarom veranderen kinderen zo erg als ze de puberleeftijd krijgen? Het brein speelt hier een grote rol in. Het gedrag van pubers lijkt soms naïef en risicovol. Op het andere moment laat een puber zien dat het zich volledig kan storten op een nieuwe vriend(in). Aan de ene kant zijn ze stoer en zelfverzekerd, maar aan de andere kant toch ook zo onzeker. Oh en uitslapen? Daar zijn ze meester in!

Pas rond je 25e of zelfs 30e levensjaar is de ontwikkeling van de prefrontale hersengebieden in het brein voltooid. Dit gebied van het brein is van belang voor bijvoorbeeld planning, het focussen op één taak en het controleren van je impulsen en je emoties. In de pubertijd is het juist dit gebied dat zich enorm aan het ontwikkeling is. Dit verklaart waarom pubers in onze, volwassen ogen, soms beslissingen nemen die voor ons onbegrijpelijk zijn.

Toch kun je je dan afvragen waarom pubers zich in andere situaties wel lijken te kunnen focussen. Zoals bij het gamen of alle aandacht hebben voor een vriend(in). Uit onderzoek blijkt dat de prefrontale hersengebieden bij pubers veel actiever zijn in sociale situaties en tijdens creatieve activiteiten.

Wat ook ‘’typisch’’ pubergedrag is, is het afzetten tegen de bekende, betrouwbare, sociale kring (vaak de ouders). De reden hiervoor is dat een puber zijn eigen identiteit aan het ontwikkelen is. Nieuwe dingen leren en het avontuur opzoeken helpt je hierbij. Door deze direct te toetsen bij je leeftijdsgenoten, leer je eigen normen en waarden aan.

Het brein van een puber maakt overuren. Het ontwikkelen van een eigen identiteit en het vinden van een geschikte sociale plek, gaat met vallen en opstaan. Als ouder kun je jouw kind duidelijkheid en een veilige plek bieden, waar je puber altijd naartoe terug kan keren (een soort vangnet dus). Dit betekent natuurlijk niet dat alle gedrag acceptabel is. Juist door grenzen aan de blijven geven help je je kind: ookal zal het zich daar in eerste instantie tegen verzetten!

Lees verder in deel 2.

Tip: op NPO staat een aflevering van het programma breingeheim: het puberbrein