Delen met:

Help … een nieuwe juf of meester!

Door op

De zomervakantie staat voor de deur. Tijd voor ontspanning. Misschien gaat u op vakantie en ligt u over een paar weken op het strand te genieten van het lekkere weer, of misschien blijft u thuis en genieten jullie van het al het moois wat dichtbij huis te vinden is

Zoals elk jaar vliegt de zomer voorbij en wanneer het einde in zicht is, komt het onderwerp school weer aan bod. Leuk hoor, weer een groep hoger, maar toch ook een beetje spannend. Want wat als je vertrouwde juf, die je altijd hielp en waar je af en toe even tegen aan kon kruipen wordt ingeruild voor een meester die vindt dat je alles eerst zelf moet proberen? Een nieuwe juf of meester kan aanleiding zijn voor spanning bij uw kind. Hier leest u tips om uw kind voor te bereiden op een nieuw schooljaar met een nieuwe leerkracht.

Een beetje
spanning is normaal

Het is logisch dat uw kind een beetje gespannen is voor een nieuw schooljaar. Je weet niet wat je te wachten staat en het is altijd afwachten of de sfeer in de klas hetzelfde is als voor de zomervakantie. Uw kind heeft tijd nodig om weer te wennen aan het schoolse ritme en aan de nieuwe leerkracht. Vooral bij jonge kinderen (onderbouw) is het normaal dat het kind even moet wennen aan alle veranderingen. Wanneer uw kind zo gespannen is dat het slapeloze nachten heeft of niet meer naar school wil, heeft het misschien wat hulp nodig om zich zelfverzekerder en daardoor ontspannen te voelen.

Tips om relaxt het nieuwe schooljaar in te gaan

  • Maak de spanning bespreekbaar

Wanneer u tijdens de vakantie aan uw kind merkt dat het ergens over piekert, ga dan tijdens een leuke activiteit in gesprek met uw kind en vraag of hij of zij zin heeft in het nieuwe schooljaar. Vertel dat uw kind een nieuwe juf of meester krijgt en vraag wat uw kind daarvan vindt. Vraag wat het ergste is dat kan gebeuren in de klas bij de nieuwe juf of meester. Probeer samen een oplossing te bedenken voor dit probleem. Vaak neemt de spanning door het bespreekbaar maken van het probleem al grotendeels af.

  • Vertel leuke dingen over het nieuwe schooljaar

Wat zal je nieuwe juf of meester leuk vinden om te doen? Ik heb gehoord dat je nieuwe meester heel goed gitaar kan spelen. Misschien ga je in het nieuwe schooljaar wel veel nieuwe liedjes leren en muziek maken, dat zou gaaf zijn!

  • Maak je sterk.

Ga stevig staan, haal diep adem en denk aan positieve dingen: ‘Ik kan dit, want de eerste keer in de achtbaan was ook eng, maar durfde ik ook!’.

  • Vertel aan de nieuwe juf of meester dat je kind gespannen is.

Zo kan de leerkracht rekening houden met uw kind en extra tijd en aandacht geven om te wennen aan de veranderingen. Soms krijgt een kind extra zelfvertrouwen als het iets van huis mee mag nemen naar school, zoals een klein knuffeltje.

  • Goed voorbereid zijn op veranderingen en spanningen tijdens het nieuwe schooljaar

Sommige kinderen hebben een klein zetje in de rug nodig om zich zelfverzekerder te voelen en goed met spanningen om te kunnen gaan. Weerbaar zijn kun je bij Movemental leren!

Uw kind leert tijdens de weerbaarheidstraining om met spannende situaties om te gaan. Tijdens de training bij Movemental leert uw kind zich spelenderwijs bewust te worden van de eigen fysieke en mentale kracht. Hierdoor wordt uw kind sociaal-emotioneel sterker. Al boksend en pratend bouwen we aan kwaliteiten als zelfvertrouwen, angst omzetten in kracht en omgaan met emoties.

Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek, neem contact met ons op.