Delen met:

Grenzen stellen in huis

Door op

Stel je eens voor dat je in een vreemde omgeving bent, de regels ter plaatse niet kent en de grenzen niet ziet. Je zult je dan vast onveilig voelen. Wij willen regels kennen. Regels geven ons veiligheid. Bij kinderen is het exact hetzelfde, zonder duidelijke regels voelen ook zij zich onveilig en zullen de grenzen van wat toegestaan is dan gaan opzoeken.

Een onderwerp waar ik de laatste tijd veel mee te maken heb gehad: ouders die hun kinderen geen duidelijke regels en grenzen kunnen aangeven.

> Aarzel vooral niet om duidelijke regels in te voeren en grenzen te stellen bij het grootbrengen van jullie kinderen!

> Helaas komt het vaak voor dat ouders geen grenzen stellen, omdat ze bang zijn voor de reactie van hun kinderen. Of omdat ze bang zijn dat ze daardoor hun zelfvertrouwen zullen kwijtraken, of ongelukkig zullen worden. Het omgekeerde is echter waar..

> Kinderen zijn hele goede waarnemers. Ze leren snel waar jullie grenzen liggen en wanneer ze moeten stoppen. Ze weten ook snel in welke situaties de regels veranderen of wanneer ze gemakkelijk de regels kunnen omzeilen en de gestelde grenzen kunnen overschrijden. Dit zullen ze ook graag om verschillende redenen gaan proberen. Waaronder juist het verlangen naar duidelijke grenzen!

> Duidelijke regels en duidelijke grenzen zorgen er juist voor dat uw kinderen zich thuis veilig kunnen voelen, omdat iedereen zich daar aan de regels houdt en waar elkaars grenzen worden gerespecteerd.

> Juist omdat kinderen zulke goede waarnemers zijn, is het veel effectiever om ze te laten zien en ervaren waarom er regels en grenzen nodig zijn. Als ouder kun je ze dat laten zien door die grenzen duidelijk aan te geven. Zo gaat een kind zich niet alleen veiliger en uiteindelijk ook fijner voelen, maar zo geef je hem ook een voorbeeld van het voor jezelf opkomen.

Natuurlijk zal het stellen van te veel grenzen weer averechts werken en blijft het als ouder altijd zoeken naar de juiste balans. Daarnaast heeft het ene kind weer meer grenzen nodig dan het andere kind. Waar jouw zoon naar verlangt, is wellicht weer heel anders dan wat jouw dochter nodig heeft. Dat maakt jouw taak als ouder er niet makkelijker op.

1 ding kun je echter nooit verkeerd doen als ouder. Dat is jouw persoonlijke grens herkennen en deze duidelijk, maar respectvol aangeven. Dit kan nooit een grens te veel zijn. Daarnaast is dit ook nog heel belangrijk voor zowel jezelf als jouw kind, omdat je daarmee jouw kind iets belangrijks leert.

Succes!