Delen met:

Tips voor ouders: ‘grenzen duidelijk en respectvol aangeven’ (deel 1)

Door op

Of je nu 4, 14 of 40 bent, iedereen heeft een persoonlijke ruimte nodig. Jonge kinderen kunnen vaak heel goed ‘nee’ zeggen. Alleen wordt daar bijna nooit direct naar geluisterd door volwassenen. Denk bijvoorbeeld aan een kus en een knuffel ‘moeten’ geven aan een tante die hij al een tijd niet heeft gezien. Het komt geregeld voor dat volwassen kunnen reageren als: ‘doe niet zo onaardig, geef je tante eens een kus’. Onbewust leert hij hier NIET naar zijn eigen gevoel te luisteren. Dit soort onschuldige gebeurtenissen kan wel gevolgen hebben wat betreft het kunnen aangeven van grenzen op een wat latere leeftijd.

Kinderen weten vaak wel heel goed wat ze wel en niet willen en wat ze zouden willen zeggen tegen de ander. Als je het er op een rustig moment met ze over hebt, zul je zien dat ze best zelf wel goede ideeën hebben over hoe zij de volgende keer hen grens kunnen aangeven in dergelijke situaties.

Hetgeen wat ze tijdens zo’n situatie blokkeert, is hun gevoel van spanning of onzekerheid. Hierdoor kan het zijn dat hij op het moment zelf moeilijk rationeel kan nadenken, hij bevriest, trekt zich terug of wordt juist agressief. Het gaat er dus niet om dat hij niet weet HOE hij zijn grens aan moet geven, maar hij weet niet HOE hij met zijn gevoel om kan gaan (of kan deze niet tijdig herkennen).

Stimuleren respectvol grenzen aangeven (in geval van een agressieve reactie)

  • Respecteer wél dat je kind zijn grens aangeeft, maar níet de manier waarop.
  • Laat zien dat je het gevoel van je kind begrijpt, of in ieder geval ziet. Zodat hij zich gehoord voelt.
  • Geef ook je eigen grenzen aan, je kunt bijvoorbeeld weer een ik-boodschap geven (benoem jouw eigen gevoel, het gedrag dat je bij jouw kind ziet en het gevolg daarvan).
  • Maak duidelijk wat jij wilt. ‘Ik wil dat je... (benoem het gedrag dat je van je kind wilt zien, in plaats van alleen te benoemen wat je níet wilt zien)...’.
“Als je de grens van jouw kind respecteert, respecteert hij ook jouw grens”

In deel 2 van dit artikel lees je meer tips voor wanneer je kind vaak de regels “overtreedt”. Dit deel komt volgende week online.