Delen met:

Belemmerend maar waar

Door op

(deel 2 van 3. Vervolg op deel 1)

De gedachte is rationeel

Bij een gedachte die wel ‘waar’ is, een rationele gedachte, zal bovenstaande niet werken. Je hebt immers gelijk als je zegt dat je het niet kan. Je zult nooit overtuigt kunnen raken van de gedachte ‘ik kan het wel’ aangezien je hier geen bewijzen voor kunt vinden.

Dubbel
effect

Sterker nog; je zult alleen maar meer gefrustreerd raken als je jouw overtuiging probeert te veranderen. Terwijl jij jezelf probeert wijs te maken dat je het wél kan, heb je ook gelijk een stemmetje in je hoofd dat zegt: ‘ja ja.. dat zal wel’. De negatieve overtuiging wordt hierdoor alleen maar versterkt en de angst wordt groter. Nadat je dan die resultaten van de toets terug krijgt, wordt je ook nog eens teleurgesteld omdat het niet werkte.


“Je moet gewoon denken dat je het kunt”

Wanneer negatieve gedachten in het spel zijn, wordt er al snel gezegd “je moet gewoon denken dat je het wel kunt”. Zelfs veel coaches helpen kinderen door vragen te stellen als ‘wat is hiervoor een positieve gedachte? Wat kun je beter tegen jezelf zeggen als je denkt dat je het niet kan?' Waarmee zij doelen op: ‘Ik kan het vast wel’. Deze coaches zijn gefocust op het veranderen van negatieve gedachten naar positieve gedachten. Helaas... want zo simpel is het dus niet. De helpende gedachte is niet altijd gewoon het tegenovergestelde van de negatieve gedachte.

Rationeel maar helpend

Maar ondanks dat de negatieve gedachte realistisch is, betekent dit nog niet dat het je angstig hoeft te maken. Het kind hoeft zichzelf niet voor te liegen, maar hoeft ook niet zijn focus op die belemmerende gedachte te leggen.

Vraag je kind eens wat hij graag anders wil. Ongetwijfeld zal hij antwoorden met; ‘dat ik het wel kan’. Vraag dan door; ‘maar wat als het toch niet lukt, wat zou je dan tóch anders willen?’ Is het zijn gevoel tijdens de desbetreffende situatie? Is het zijn concentratie? Is het zijn voorbereiding zodat hij in ieder geval kan zeggen dat hij er alles aan heeft gedaan? Of is het dat hij niet meer wil opgeven? Een kind kan leren realistisch, maar toch helpend te denken, zoals: “ook al kan ik dit nog niet, ik ben wel goed in doorzetten”. Of: “Ik ben niet gezakt als het niet lukt, omdat ik goed ben in andere dingen kan ik nog steeds slagen.”

“Maar hoe zorg ik dan dat ik ook echt aan de helpende gedachte kan denken als ik onzeker wordt?”

Soms is het bewust worden van hoe je mind werkt al voldoende. Niet alleen weten hoe het werkt, maar het ook hebben ervaren. Hoe vaak ik al wel niet van ouders heb gehoord: “Ik zeg hetzelfde als jij tegen mijn kind, maar naar jou luistert ze blijkbaar wel...”

Dit komt door het coachend inzetten van ervaringsgerichte oefeningen, boksen & stoeien, waarbij ook echt gevoeld kan worden dat het veranderen van gedachten invloed heeft op gevoel en gedrag en de uiteindelijke prestaties.

Het samen leren gedachten omzetten of de focus verleggen, heeft een enorme impact op hun mindset. Dit geeft kinderen de overtuiging “Ik heb nu eindelijk zelf controle over mijn gevoel”. Wat niet alleen een overtuiging is, maar ook een feit!

Succeservaring

Controle kwijt
1 van de allermooiste oefeningen is wel .....lees verder